هیت پمپ که نام دیگر آن پمپ حرارتی است یکی از تجهیزاتی محسوب می شود که جزو سیستم های تهویه مطبوع به حساب می آید. امروزه با استفاده از هیت پمپ می توان از سیستم های تهویه مطبوع مانند اسپلیت و داکت اسپلیت در فصل تابستان برای ایجاد سرمایش و در فصل زمستان جهت ایجاد گرمایش استفاده کرد. به طور کلی هیت پمپ امکان استفاده از سیستم های تهویه مطبوع را در فصول گرم و سرد سال فراهم می کند.
هیت پمپ مانند سایر سیستم های تهویه مطبوع از دو بخش تشکیل شده که شامل بخش خارجی و بخش داخلی است. این دو بخش مستقل دربرگیرنده اواپراتور، کندانسور، کمپرسور و دیگر اجزای تشکیل دهنده هیت پمپ هستند.
علاوه بر این باید بیان کنیم که هیت پمپ ها همانند دیگر سیستم های تهویه مطبوع هوا کاربرد های گستردهای دارند. از این موارد می توانیم به تامین آب گرم و تامین سرمایش و گرمایش اشاره کنیم. هیت پمپ در مصارف ساختمان های مسکونی، ورزشی، تجاری و صنایع طیور، گلخانه و همچنین گرم کردن آب استخر ها کاربرد زیادی دارد.
در مورد عملکرد پمپ حرارتی می توانیم بیان کنیم که هیت پمپ گرما را از یک مکان به مکان دیگر انتقال می دهد؛ در واقع برای انجام این کار گرمای هوای خارج از خانه را گرفته و آن را به مایع خنک کننده انتقال می دهد و سپس با فشرده شدن خنک کننده، دما برای ایجاد گرمایش افزایش می یابد و محیط داخلی گرم می شود.
سیستم های سرمایشی مجهز به هیت پمپ با معکوس کردن جریان تبرید قادر به ایجاد گرمایش در محیط هستند. از این عملکرد هیپ پمپ ها می توان در فصول سرد سال مانند زمستان برای ایجاد گرمایش استفاده کرد. در تابستان برای ایجاد سرمایش و کاهش دمای هوا گرما توسط اپراتور از محیط گرفته شده و توسط کندانسور به خارج از محیط انتقال داده می شود.
در این صورت با گرفتن گرما و خارج کردن آن از محیط داخلی هوا خنک و مطبوع می شود. اما در فصل زمستان اواپراتور به جای اینکه گرما را از محیط بگیرد، عملکردش برعکس می شود. به این صورت که اواپراتور در فصل سرد سال نقش گرمادهی به محیط را بر عهده دارد. به طور کلی می توان گفت در فصول سرد سال عملکرد کندانسور و اواپراتور تغییر می کند. یعنی این دو اجزای مهم هیت پمپ در فصل زمستان برعکس فصل تابستان برای گرما دهی به محیط شروع بکار می کنند.
یکی از سوالات متداولی که در مورد سیستم های تهویه مطبوع پرسیده می شود این است که کدام یک از سیستم های تهویه مطبوع مانند اسپلیت، داکت اسپلیت، سیستم VRF و غیره می توانند به هیپ پمپ یا پمپ حرارتی مجهز باشند. در پاسخ باید ذکر کنیم که اغلب سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی قابلیت تبدیل به هیت پمپ را دارند؛ بنابراین می توان از سیستم هایی نظیر اسپیلت، داکت اسپلیت و غیره هم در حالت گرمایش و هم در حالت سرمایش استفاده کرد. در واقع این قابلیت سبب شده تا کاربران امکان استفاده از سیستم های تهویه مطبوع را هم در زمستان و هم در تابستان داشته باشند.
هیت پمپ ها به دو بخش تقسیم بندی شدهاند که وظیفه ایجاد سرمایش و گرمایش را برعهده دارند.
بخش داخلی پمپ ها با نام یونیت داخلی یا هواساز شناخته می شود. این بخش در داخل ساختمان نصب شده و عمل سرمایش و گرمایش را به کمک یونیت خارجی انجام می دهد. یونیت داخلی و خارجی با استفاده از لوله های مسی به یک دیگر متصل می شوند و دارای اجزایی نظیر شیر معکوس جهت ایجاد گرمایش، شیر انبساط و کویل های اواپراتور هستند.
یونیت داخلی در برگیرنده یک کویل و فن است. فن که یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده یونیت داخلی محسوب می شود جهت پخش هوا سرد و گرم در محیط داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. کویل در یونیت داخلی برای ایجاد سرمایش نقش اواپراتور را ایفا می کند. همچنین در فصل زمستان که وظیفه تولید گرمایش را دارد نقش کندانسور را اجرا می کند.
یونیت خارجی همانطور که از نامش مشخص است در بخش بیرونی ساختمان نصب می شود. این بخش از هیت پمپ هم مانند یونیت داخلی دارای دو بخش کویل و فن است. در فصل تابستان کویل یونیت خارجی برعکس یونیت داخلی نقش کندانسور را ایفا می کند. همچنین در فصل زمستان با اینکه کویل های یونیت داخلی نقش کندانسور را اجرا می کنند، کویل های یونیت خارجی نقش اواپراتور را دارند.
هیت پمپ ها مزایای زیادی دارند که یکی از آن قابلیت کنترل و تنظیم همزمان سیستم گرمایش و سرمایش است. این قابلیت به کاربران کمک می کند تا بتوانند همزمان از هر دو قابلیت سرمایش و گرمایش سیستم تهویه مطبوع برای کاهش و افزایش دما استفاده کنند. همچنین سیستم های تهویه مطبوع که مجهز به هیت پمپ هستند هم در فصل تابستان برای ایجاد سرمایش و هم در فصل زمستان برای ایجاد گرمایش بسیار پرکاربردند.
علاوه بر این هیت پمپ در مناطقی که دارای آب و هوای سرد است قابلیت تامین گرمایش مطلوب را دارد. از دیگر مزایای پمپ های حرارتی می توانیم به عملکرد با راندمان بالا اشاره کنیم. در حقیقت این تجهیزات در حالت گرمایش و سرمایش راندمان کاری بالایی دارند. هیت پمپ ها نیاز به تعمیر، تعویض و نگهداری نخواهند داشت؛ چرا که طول عمر بالایی دارند و با استفاده از بهترین متریال ها تولید شدهاند.
در فصول سرد سال اهمیت نیاز به سیستم های گرمایشی احساس می شود. هیت پمپ ها که با نام پمپ های حرارتی هم شناخته می شوند با ایجاد گرمایش یکی از پرکاربردترین تجهیزات تهویه مطبوع هوا در فصول سرد سال هستند.
هیت پمپ یا پمپ حرارتی یکی از تجهیزات تهویه مطبوع است که برای ایجاد گرمایش در فصول سرد سال مورد استفاده قرار می گیرد.
هیت پمپ ها جریان تبرید را معکوس می کنند یعنی جهت ایجاد سرمایش در هیت پمپ عملکرد اواپراتور و کندانسور تغییر می کند. در این صورت اواپراتور برای ایجاد گرمایش نقش گرمادهی به محیط را ایفا می کند.
یونیت داخلی و خارجی که نام دیگرشان پنل داخلی و خارجی است در دیوار داخل ساختمان و پشت بام نصب می شوند و دربرگیرنده اجزای مهم هیت پمپ یعنی کندانسور، کمپرسور، اواپراتور و غیره هستند.
این نوع پمپ که برای ایجاد گرمایش در سیستم های تهویه مطبوع استفاده می شود نیازی به لوله کشی و اتصالات ندارد و راندمان سیستم گرمایشی را افزایش می دهد.