در این مقاله ابتدا به توضیح کلی درباره مینی چیلر خواهیم پرداخت و سپس به تشریح ویژگی های مینی چیلر خانگی میپردازیم.
مینی چیلر دستگاهی است که با کمک سیکل تبرید تراکمی گرما را از مبرد دفع می کند و مبرد به خاطر گردشی که در مبدل حرارتی دارد، آب را خنک می کند. آب خنک شده در مبدل حرارتی اواپراتور مینی چیلر می تواند در تجهیزات مختلف تهویه مطبوع، از جمله فن کویل یا هواساز مورد استفاده قرار بگیرد. در مینی چیلر حرارت جذب شده از مبرد به محیط اطراف دفع می گردد و می توان از این حرارت در کاربردهای گرمایشی استفاده کرد.
مینی چیلر یک چیلر کوچک با ظرفیت کم است. ظرفیت برودتی مینی چیلر معمولا کمتر از ۱۰ تن تبرید است و کندانسور های مینی چیلر معمولا به صورت هوا خنک طراحی می شود. به علت استفاده از کندانسور هوایی در مینی چیلر ها می توان از این دستگاهها در شرایط آب و هوایی مختلف استفاده کرد.
مینی چیلر ها مانند چیلرهای تراکمی بر اساس سیکل تبرید تراکمی بخار کار می کنند. اجزای اصلی این سیکل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است. بخار مبرد در کمپرسور متراکم می شود و دما و فشار آن افزایش پیدا می کند. سپس مبرد مافوق گرم وارد کندانسور می شود و با دفع حرارت دمای آن کاهش پیدا می کند و از حالت بخار به حالت مایع تبدیل می شود.
سپس مبرد مایع وارد شیر انبساط می شود و در شیر انبساط، فشار آن توسط فرایند اختناق به طور ناگهانی به شدت کاهش پیدا می کند و مقداری از آن به بخار تبدیل می شود. سپس از شیر انبساط مبرد وارد اواپراتور می گردد. در اواپراتور مبرد با آب تبادل حرارتی می دهد و گرمای آب را دریافت میکند و تبخیر می شود. در حالی که آب با از دست دادن گرما خنک می گردد.
مبرد تبخیر شده وارد کمپرسور می شود و سیکل تکرار می گردد و آب خنک شده توسط پمپ ها به کویل های سرمایشی فن کویل ها یا هواسازها می رود و با تبادل حرارت گرم میشود و به اواپراتور برمیگردد.
یکی از کاربردهای مهم مینی چیلر، استفاده از آن در پروژه های تهویه مطبوع است. در ساختمان های مسکونی با تعداد واحد های کم بهتر است از مینی چیلر به جای یک چیلر مرکزی استفاده شود. در ساختمانهای اداری و تجاری نیز در صورت داشتن تعداد واحد های کم، می توان از تعدادی مینی چیلر به جای یک دستگاه چیلر مرکزی استفاده کرد.
برای استفاده از مینی چیلر در ساختمانهای مسکونی باید این دستگاه را همراه فن کویل به کار ببریم تا بتوان فضاهای مختلف و هر آپارتمان را با توجه به نیاز ساکنین تهویه نمود. آبسرد تولید شده توسط مینی چیلر وارد کویل سرمایشی فن کویل می گردد و پس از تبادل حرارت آب گرم وارد مینی چیلر می شود. دمای آب خنک خروجی از مینی چیلر خانگی به طور معمول ۷ درجه سانتی گراد است.
در مینی چیلر خانگی اکثرا از کمپرسور اسکرال استفاده می گردد . در مینی چیلر خانگی معمولا از کندانسور هوایی استفاده می شود که با توجه به نوع کاربری و شرایط پروژه میتوان از نوع کویل فین و تیوب دار یا میکرو کانال استفاده نمود و نوع اواپراتور با توجه به نوع کاربری و ظرفیت می تواند از نوع پوسته و لوله یا صفحه ای باشد. در مینی چیلرها از مبردهای مختلف استفاده میشود که عمده مبرد های استفاده شده در مینی چیلرهای خانگی عبارتند از R22 , R407c , R410a
مینی چیلرهای خانگی، ظرفیتی کمتر از ۲۰ تن تبرید دارند و همچنین از نوع چیلرهای تراکمی می باشد. مبرد در آنها به وسیله کمپرسور فشرده می گردد و گاز مبرد که وارد کندانسور شده است به مایع تبدیل می گردد و پس از ورود به اواپراتور باعث تبخیر شدن مایع می شود.
مینی چیلر های خانگی در مقایسه با مینی چیلر های صنعتی، از ظرفیت پایین تری برخوردار می باشند و همچنین ابعاد آنها کمتر است.
از مینی چیلر های خانگی اغلب در آپارتمان ها و ویلاها و مراکز کوچک استفاده میشود اما مینی چیلرهای صنعتی قابلیت استفاده در واحدهای اداری و تجاری بزرگ را نیز دارند.
مینی چیلر های صنعتی عمدتا به صورت دائم کار می باشند و به دلیل استفاده از مینی چیلر ها در فصل زمستان و جلوگیری از یخ زدن آب اواپراتور از مخلوط آب و اتیلن گلیکول در این نوع از مینی چیلر ها استفاده می شود . معمولا از کنترلر ها در مینی چیلر های صنعتی به دلیل حساسیت موجود استفاده می شود.
مینی چیلر های جذبی خانگی، یکی از انواع مینی چیلر ها می باشند که از ظرفیت و ابعاد کوچکتری نسبت به سایر چیلرهای جذبی برخوردار می باشند و کارکرد آنها همانند مینی چیلر های جذبی است.
در واحدهای مسکونی مینی چیلر ها در اکثر اوقات در تراس نصب میشوند و در هنگام طراحی سعی می شود ابعاد چیلرها حدالامکان کوچک باشد تا بتوان به راحتی در تراس نصب شود زیرا هزینه لوله کشی، پمپ و … کاهش پیدا میکند. می توان از فضای موجود در پشت بام به عنوان روف گاردن استفاده نمود.
با توجه به اینکه بسیاری از واحدهای آپارتمانی دارای تراس نمی باشند یا تراس موجود در آنها بسیار کوچک می باشد، امکان نصب مینی چیلر خانگی در در این شرایط وجود ندارد و باید این دستگاه ها را بر روی پشت بام نصب نمود. زیرا کندانسورهای هوایی موجود در مینی چیلرها نیاز به فضای آزاد برای تبادل حرارت دارد. در آپارتمان های بزرگ با تعداد واحد های زیاد به علت محدودیت فضای پشت بام و نداشتن تراس نمی توان از مینی چیلر استفاده کرد و باید از چیلر های مرکزی در این ساختمانها استفاده شود.
یکی از معایب نصب مینی چیلر در تراس وجود صداها و لرزش هایی است که کمپرسور دستگاه ایجاد می کند و ممکن است ساکنین واحد مسکونی را اذیت کند.
مینی چیلر ها انواع مختلفی دارند که این تنوع باعث تفاوت در قیمت ها و پیچیدگی خرید شده است. اما به طور کلی عوامل موثر بر قیمت مینی چیلر خانگی شامل موارد زیر می شود که در هنگام خرید می بایست به آنها توجه نمود.
مینی چیلر خانگی گزینه مناسبی برای تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی است و در هنگام خرید این دستگاه می بایست به نکات مختلفی توجه داشت:
برای انتخاب بهترین نوع مینی چیلر خانگی با مهندسین مجرب شرکت تهویه نوین ایرانیان تماس حاصل فرمایید. همچنین پلان ساختمان مورد نظر را برای مهندسین شرکت تهویه نوین جهت محاسبه ی دقیق ظرفیت مینی چیلر خانگی ارسال نمایید.
ظرفیت مینی چیلر آپارتمانی | قیمت (ریال) |
2 تن تبرید | استعلام بگیرید |
3 تن تبرید | استعلام بگیرید |
4 تن تبرید | استعلام بگیرید |
5 تن تبرید | استعلام بگیرید |
6 تن تبرید | استعلام بگیرید |
8 تن تبرید | استعلام بگیرید |
10 تن تبرید | استعلام بگیرید |
12 تن تبرید | استعلام بگیرید |
15 تن تبرید | استعلام بگیرید |
20 تن تبرید | استعلام بگیرید |