فن کویل، از کاربردی ترین و مهم ترین اجزای سیستم تهویه مطبوع می باشد.
در این دستگاه آب سرد تولید شده توسط چیلر و آب گرم تولیدی به وسیله دیگ یا پکیج از طریق پمپ ها به درون فن کویل وارد شده و با عبور هوا از روی کویل ها هوای مورد نیاز برای اتاق یا ساختمان توسط دستگاه فنکویل فراهم می گردد.
تعمیر دستگاه فن کویل باید به صورت سالانه و قبل از شروع فصل انجام شود در صورتی که سرویس های دوره ای و تعمیر دستگاه فن کویل انجام نشود و یا دستگاه به درستی سرویس نشود ظرفیت دستگاه کاهش پیدا نموده و بازدهی مناسبی نخواهد داشت همچنین دستگاه دچار خرابی شده و نیازمند صرف هزینه های بالاتر می باشد. امروزه استفاده از فن کویل ها در کاربردهای مختلف توجه بسیاری را به خود جلب نمودند از این رو تعمیر و سرویس این دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
فن کویل ها از اجزایی مانند کویل، فیلتر و فن تشکیل شده است که در ادامه هر بخش به صورت مجزا مورد بحث قرار گرفته است.
در دستگاه فن کویل، فیلترها با وظیفه جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی ها به داخل دستگاه مورد استفاده قرار می گیرند.
از نکات قابل توجه در این بخش از فن کویل، می توان به بازرسی و سرویس فیلتر ها در فواصل مشخصی اشاره نمود. در طول دوره های مشخص باید فیلترها را باز نمود و پس از شستشو و تمیز کردن به دستگاه متصل کرد. در صورت لزوم نیاز است که فیلتر پس از باز شدن تعویض گردد.
استفاده از فیلترهای کثیف و خراب موجب کاهش هوادهی دستگاه فن کویل، کاهش راندمان دستگاه و همچنین گرفتگی بین فین های کویل میشود. گرد و غبار ها، از فیلترها عبور کرده و به وسیله فن به پشت کویل منتقل می شود و زمانی که این گرد و غبار در پشت کویل انباشته شده باشد باعث جلوگیری از عبور هوا و تولید برودت میشود.
سرویس فیلترهای فن کویل به صورت ماهی یکبار انجام می شود که با شستشو آلودگی و گرد و غبار از روی فیلتر پاک می گردد و در صورت لزوم فیلتر با فیلتری نو تعویض میگردد. این فیلتر ها بر اساس نوع فن کویل در مدل های آلومینیومی، پلاستیکی و پارچه ای موجود می باشد.
مهم ترین بخش در انتقال حرارت دستگاه فن کویل، کویل آن می باشد. کویل از تعداد زیادی لوله های مسی همراه با فین آلومینیومی تشکیل شده است که سرویس و نگهداری آن از موضوعات مهم و قابل توجه می باشد.
لوله های ورودی و خروجی آب که در فن کویل نصب شده اند، باید در سایز مناسبی انتخاب شده باشند و از لحاظ ظاهری و بدون خم خوردگی و تا شدن در کویل نصب شده باشد تا آب به سهولت در کویل گردش پیدا نماید. در برخی از مواقع ممکن است فن کویل باد بزند اما سرما یا گرما نداشته باشد که یکی از دلایل این امر می تواند خم یا تاشدگی لوله ها و یا گرفتگی آنها باشد.
اگر از ورود آب گرم و یا ورود آب سرد به لوله های ورودی کویل اطمینان حاصل شد اما لوله خروجی گرما یا سرما را نداشت حتماً آب درون کویل گردش ندارد و دلیل آن میتواند یکی از حالت های زیر باشد:
وظیفه الکتروموتور در فن کویل، مکش هوا از سمت فیلتر می باشد و هوا را به سمت موتور هدایت می نماید و در صورت بروز مشکل در مکش و دهش هوا باید احتمالات زیر را بررسی نمود.
در این حالت، ابتدا باید اطمینان داشت که موتور کار می کند یا نه در صورتی که موتور کار نکند باید از اتصال برق به موتور اطمینان داشت و پس از وصل بودن فاز و نول به موتور عملکرد موتور را چک کرد. اگر سیم پیچ موتور سیاه شده باشد مشخص است که سیم پیچ سوخته است و اگر شفت موتور به درستی حرکت نکند موتور دچار گریپاژ شده است و اگر موتور داغ کرده باشد باید خازن موتور و وصل بودن سیم های خازن را چک نمود.
در صورتی که برق به موتور نرسد، باید کلید فن کویل و ترموستات را چک نمود اگر فن کویل ها از نوع سقفی یا دیواری باشد می بایست ترموستات را چک کرد و اگر ترموستات مشکلی نداشت لازم است سراغ برق اصلی رفت. یکی از دلایل اصلی در مشکلات فن کویل سوختن الکتروموتور فن کویل است که دلیل این سوختن می تواند اشتباه کردن در سیم بندی، سوختن خازن و گیرپاژ کردن آن باشد.
حالت دیگری که ممکن است موتور کار کند اما باد نزند، هرز بودن فن در داخل شفت موتور می باشد که در این صورت فن باید تعویض گردد و اگر شل شده باشد باید آن را سرویس نمود.
اگر موتور فن کویل کار کند اما راندمان قبل را نداشته باشد و مقدار پرتاب باد آن کم شده باشد باید به موارد زیر توجه نمود:
مهم ترین مراحل در سرویس و تعمیر دستگاه فن کویل سرویس و بازبینی بلور آن است.
بلور موجود در دستگاه فن کویل، وظیفه پرتاب باد را دارا می باشد که این بلورها شامل بلورهای آلومینیومی و پلاستیکی پلنیوم است.
بلورهای پلنیوم، از عمر بالاتر و صدای کمتری برخوردار می باشند و از خرابی های مهم در بلوار فن کویل نابالانسی و گرفتگی آن به وسیله ذرات گرد و غبار می باشد. در صورتی که بلور فن کویل از بالانس افتاده باشد می بایست بلوز را تعویض نمود و در صورت گرفتگی با ذرات گرد و غبار باید آلودگیها از بلور زدوده شود.
دستگاه فن کویل دارای ساختمان ساده ای می باشد در صورتی که سرویس دستگاه و قطعات آن در زمان مناسب انجام نشده باشد و نکات مهم در نصب آن لحاظ نشده باشد، باعث مشکلات زیادی برای مصرف کننده می شود بنابراین باید در نصب و سرویس آن باید نهایت دقت را داشت.
مورد دیگری که باید به آن توجه کرد، اتصال سیم های موتور به برق می باشد. در ابتدا باید مدار جریان برق موتور را از روی پلاک موتور و سیم های نول و دورهای موتور را مورد توجه قرار داد. اگر سیم نول با سیم های دور موتور اشتباه وصل شوند این امکان وجود دارد که موتور به صورت محدود کار کند اما به صورت حتمی دچار سوختگی می گردد. در موارد بسیاری نصاب در زمان نصب فن کویل بر اساس عادت سیم آبی موتور را نول وصل نماید و بدون توجه به مدار موتور باعث سوختگی الکتروموتور می گردد.
در زمان تعویض موتور باید از موتورهای هم قدرت و سایز خود فن کویل استفاده نمود. اگر از موتورهای با قدرت بالاتر استفاده شود صدای بیشتری تولید می گردد و لرزش نیز افزایش پیدا می نمایند که صدا و لرزش بالا منجر به خرابی سریع تر موتور می شود.
همانطور که در موارد فوق بیان شد، نصب و تعمیر دستگاه فن کویل باید به وسیله نیروهای ماهر و کارشناسان متخصص صورت پذیرد. مجموعه تهویه نوین تعمیر نصب و سرویس دستگاه فن کویل های را با بالاترین دقت و کیفیت و مناسب ترین قیمت انجام می دهد. در صورت آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر جهت نصب، سرویس و تعمیر دستگاه فن کویل با بخش فنی شرکت تماس حاصل فرمایید. 88874741-021